Mijn hotspots in Leiden

Ik ging vanmiddag de stad in en ik heb wat van mijn favoriete plekjes, winkels en restaurantjes gefotografeerd. Dus bij deze deel ik heel graag mijn hotspots in Leiden met jullie!

Mijn hotspots in Leiden

—————————————————

Mijn hotspots in Leiden

Ik begon bij mijn favoriete plekje voor boeken. Af en toe zit je in zo’n situatie dat je denkt “waar zullen ze een boek over (noem een random onderwerp) hebben?” Dan kan ik je verzekeren dat ze het bij Boekhandel de Slegte verkopen. Het is een winkel waar ze hele oude, versleten boeken verkopen, maar het is ook een plek waar ze nieuwe boeken verkopen over alle onderwerpen die je je kan bedenken. De winkel lijkt van buitenaf klein maar als je een stap binnen doet kun je zien dat de winkel meterslang door loopt. Overal staan stapels boeken, er zijn meerdere hoekjes waar je kan zitten om een boek te lezen wat het een gezellige huissfeer geeft en de rijen met boeken maken het bijna een doolhof waar je je uren zou kunnen vermaken. Boekhandel de Slegte is te vinden op nummer 73 in de Breestraat.

cactus

Ik heb een enorme zwak voor cactussen dus ik moest hier een foto van maken.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Hier was een hele selectie van fashion related boeken die ik nog nergens eerder had gezien. Het is dat mijn boekenkast al vol is, maar anders had ik alles mee naar huis genomen.

Mijn hotspots in Leiden

Het volgende plekje is een Ijscafé Danice. Danice heeft meerdere locaties in de omgeving maar deze vestigingen is te vinden op nummer 6 in de Hoogstraat. Dagelijks wordt het ijs vers gemaakt met de beste ingrediënten, natuurlijke grondstoffen en vers fruit. Ze verkopen meer dan 25 smaken. Mijn favorieten zijn hazelnoot en Ferrero Rocher. En dan mag ik absoluut het slagroom niet vergeten. Het is hoe dan ook het lekkerste ijs dat ik ooit gegeten heb. Naast ijs en slagroom verkopen ze ook verschillende soorten koffies. Nu ben ik geen fan van koffie, maar het is volgens bepaalde mensen niet altijd geschikt weer voor ijs. Ik eet het liefst de hele dag door ijs, maar goed, niet iedereen heeft de skill om geen brain freeze te krijgen.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Mijn volgende stop is Kleedvermaak. Kleedvermaak is een pop-up store die van alles verkoopt van nieuw tot oud, zelf gemaakte items en accessoires. Voor alsnog is Kleedvermaak te vinden in de Haarlemmerstraat op nummer 80 maar binnenkort zullen ze verhuizen naar een nog onbekende locatie. Als je binnenkomt voel je meteen de sfeer. Het voelt een beetje Hipster aan. Precies genoeg om het leuk te vinden. Kleedvermaak is absoluut een pareltje in het Leidse stadsbeeld. Ik loop er vaak even naar binnen om de nieuwe producten te bewonderen. Ze werken samen met designers dus er staan vaak heel wat bijzondere producten in de winkel die je vrijwel nergens anders zou kunnen krijgen.

kleed
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Zou ik dit ook ergens in mijn huis kunnen maken?

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Ja, je vraagt je waarschijnlijk af of ik deze schoenen heb gekocht. Nee. Waarom niet? Dat vraag ik me ook af terwijl ik dit maak. Ik moet maar weer eens terug.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Dit wordt allemaal hand gemaakt, echt heel gaaf.

Mijn hotspots in Leiden

Het volgende plekje is een ontzettend leuk plekje om te eten in de haven, Lot & de Walvis. Lot & de Walvis is van binnen en buiten ontzettend leuk. Buiten zit je als het ware aan het water waar veel gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen en kleuren als groen, blauw en bruin. Binnen is het een fijne weerspiegeling van een woonkamer. Ook niet heel onbelangrijk, Lot & de Walvis heeft ontzettend veel lekkere dingen op de kaart. De pompoensoep, de vegetarische burger en de chocoladetaart met karamel fudge zijn mijn favorieten en ook de dingen die ik iedere keer weer opnieuw bestel. Oops.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Mijn favorieten plekje is in die hoek, tegen een kussen aan.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Als laatste is een project wat aan het begin van de zomer is opgezet en wat tot september in Leiden blijft, genaamd de Buurt. Het is opgezet op een terrein waar voorheen een antikraak pand stond en het is gesubsidieerd door de gemeente. Het ligt heel erg gelegen want het ligt naar het centraal station. Het is een plek waar iedereen samen kan komen en waar iedereen kan genieten van drank en eten. Er is plek voor events, een plek om te relaxen op het strand, een plek om te sporten en er is een theater.

Het bestaat uit zeecontainers en er zijn houten meubelen, zitzakken, oude kleden en stoelen gebruikt om het in te richten. De aankleding wordt afgemaakt door de vele lichtjes die van container naar container gaan. Er worden vele feesten en andere events georganiseerd in de Buurt en wat ik zo mooi aan het project vindt: het is open van 12 uur ’s middags tot 11 uur ’s avonds en dat is voor mensen zoals ik (die lekker op tijd naar bed willen) heel fijn, haha. De Buurt doet ook vaak in combinatie met andere Leidse organisaties veel leuks. Zo is er op 12, 13 en 14 een pop-up markt in samenwerking met Kleedvermaak (dat leuke winkeltje waar ik net over had). Hier kon iedereen zich aanmelden voor een stand en kan iedereen allerlei leuke dingen verkopen en kopen.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Een paar dingen op de agenda van deze week.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Je hebt heel veel keuze wat betreft eten. Van Karels Biofriet tot aan healthy salades.

Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden
Mijn hotspots in Leiden

Ik vind dit altijd zo’n leuk idee als ik dit zie. Ik heb er zelf nog nooit iets mee gedaan maar misschien moet ik dat maar eens doen. Mocht je deze plekjes niet kennen en heb je nog een dagje vrij, ga er dan vooral kijken! Oh, en vergeet niet mijn Facebookpagina te liken.
Veel liefs.

21 Reacties

 1. irmgard
  10 augustus 2016 / 19:19

  De caramel machiatto bij Danice is echt een aanrader voor de mensen die wel van koffie houden. En het mini ijsje wat je erbij krijgt maakt het helemaal af.

  • Margo
   10 augustus 2016 / 19:34

   Lekker is het daar he 🙂

 2. Hanny de Bruin
  10 augustus 2016 / 19:45

  Leuke en gezellig geschreven Margo! Mooie foto’s.
  Ik ga zeker nog een keer kijken bij de Buurt.

  • Margo
   10 augustus 2016 / 19:47

   Zeker doen! Kom dan vrijdag, als Annie en ik m’n garderobe verkopen hahah.

 3. MARJA
  10 augustus 2016 / 19:46

  Leuk weer Margo. Ik kom eigenlijk nooit in die winkels. Vroeger, 100 jaar geleden, kwam ik wel bij de Slegte om schoolboeken te kopen. Tweedehands natuurlijk! X

  • Margo
   10 augustus 2016 / 19:47

   Ik vind het een heel leuk boeken winkeltje 🙂

 4. Lia
  10 augustus 2016 / 21:17

  Moet echt weer een keertje in Leiden shoppen ☺

  • Margo
   11 augustus 2016 / 09:05

   Leuk! Woon je ook in Leiden?

 5. Julian
  11 augustus 2016 / 10:16

  Super leuk stuk over de hotspots in Leiden

  Wat ook een aanrader is, is LOD in Leiden. Dit is een kapsalon van twee jonge meiden die afgelopen mei gestart zijn. Er hangt een super gezellige sfeer, zeker de moeite waard! 😊 👌

  • Margo
   11 augustus 2016 / 10:17

   Thanks, klinkt goed!

 6. 11 augustus 2016 / 11:45

  Wat leuk, na dit jaar ga ik elke dag naar Leiden voor school. Ga zeker eens kijken naar een van deze hotspots!

 7. 11 augustus 2016 / 12:14

  Ben nog nooit in Leiden geweest maar wauw, zo te zien moet ik er eens heen! 🙂

 8. 11 augustus 2016 / 15:07

  Hai Margo,
  leuke blog over een gezellige knusse stad! Ook al eens bij WOW Duurzaam Design aan de Breestraat 116 binnen geweest? Een aanrader als je op zoek bent naar bijzonder, uniek en duurzaam moois!
  Bijvoorbeeld de slow-knitwear van BreiZuss. Exclusieve, met de hand gebreide omslagdoeken, vesten, poncho’s, jurkjes en sjaals.

  • Margo
   11 augustus 2016 / 15:11

   Nou, toevallig dat je het zegt. Ik ben er al een aantal keren voorbij gelopen, dat ie dicht was. Echter zag het er wel heel erg leuk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *